Weleens last van droge ogen?

Wist je dat tranen heel belangrijk zijn voor je ogen? Tranen zorgen ervoor dat het oppervlak vochtig blijft en spoelen stof en vuiligheid weg. Bovendien bevatten tranen enzymen die je hoornvlies beschermt tegen micro organismen die weer infecties kunnen veroorzaken. Je knippert om je ogen vochtig te houden, dit gaat geheel natuurlijk en onbewust. Wanneer de traanproductie niet meer vanzelf gaat, merk je dat je ogen gaan uitdrogen.

Droge geïrriteerde rode ogen voelen niet prettig. Maarliefst 50% van de bevolking heeft wel eens last van droge ogen. Ze worden gevoelig voor licht, soms gecombineerd met wazig zicht en soms heb je het gevoel dat er iets in het oog zit. Vrouwen hebben hier mee last van dan mannen. Waarschijnlijk ligt de oorzaak bij een verstoorde hormoonbalans.


Oorzaak

Buiten het hebben van een allergie of oogaandoening zijn er ook bepaalde medicijnen die droge ogen kunnen veroorzaken. De oorzaak kan ook lichamelijk zijn je hebt bijvoorbeeld een verminderde aanmaak van traanvocht of je oog kan niet geheel sluiten of je traanvocht verdamt te snel omdat de samenstelling van de tranen niet juist is.

Daarnaast is de omgeving waar jij je bevind ook een hele grote factor. Droge ogen worden juist versterkt door ruimtes waar airco of centrale verwarming aanwezig is. Ook stof, wind, warmte, rook en lang achtereen achter een computer werken kan een oorzaak zijn.

 

Wat kan je zelf doen?

  • Het is belangrijk om zachte contactlenzen niet langer te dragen dan de aanbevolen draagtijd. Lenzen bestaan grotendeels uit water 38% tot 70%. Na een te lange draagperiode verminderd het vocht zich binnen in de lens. Een automatische reactie hierop is dat de lens meer traanvocht gaan aantrekken vanuit het oog. Hierdoor ontstaan ook droge ogen.
  • Overleg met een oogzorgspecialist of een traansupplement kan helpen. Deze oogdruppels (kunsttranen) zorgen ervoor dat het oog en de lens vochtig blijft.
  • Reinig je lenzen op de juiste manier om te voorkomen dat er restjes vuil en dergelijke achterop de lens blijft zitten.
  • Knipper wat vaker met je ogen om de vochtlaag optimaal te houden.
  • Er bestaan ook contactlenzen die juist geschikt zijn voor mensen met droge ogen zoals de Silicone hydrogel contactlenzen. Deze lenzen zijn gemaakt van silicone en daardoor zijn ze niet alleen zacht en nog beter zuurstofdoorlatend maar ook dun en flexibel. Tevens bevatten deze lenzen juist veel minder water (= minder verdamping) dan gewone lenzen, waardoor de kans op uitdrogen veel minder is. De vochtvasthoudende formule zorgt voor een perfect draagcomfort de hele dag lang!


Heb jij ook regelmatig last van droge ogen of nu niet meer en heb je er inmiddels een juiste oplossing voor gevonden? Laat het ons weten en schrijf je reactie hieronder, wij zijn benieuwd naar jouw ervaring!